ny klimat.
Kawa jest podstawa kultury Włoch. Kawa włoska już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Aktualnie jest popularna na całym świecie.
Ale jaką kawę pić? To nie jest bez znaczenia. Obecnie mamy dostęp do różnych rodzajów kaw oraz różnych metod ich przyrządzania. Dodatki do kaw też często są przez nas wybierane jako podkreślenie smaku lub nadanie zupełnie innego smaku kawie.
Włosi mają swoje rytuały dotyczące picia kawy, piją odpowiednie rodzaje kawy o właściwych porach dnia. Mleczne kawy takie jak cappuccino, są pijane przez Włochów jako dodatek do śniadania a w ciągu dnia Włoch wybrałby espresso.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze włoskiej kawy? Z całą pewnością na głębie koloru, datę wypalenia ziarna, aromat - delikatny, przyjemny a nie cierpki.
Wybór kawy to przede wszystkim kwestia gustu i smaku. Jedni lubią zaparzać tak zwaną czarnuszkę, inni preferują kawy rozpuszczalne, wielu stosuje do kawy mleko, śmietankę i słodziki. Na rynku dostępne są też sprzęty do zaparzania kawy które w połączeniu z najnowocześniejszymi technologiami pozwolą wydobyć z kawy to co najlepsze - smak i aromat.
Ekspresy do kawy to bardzo modny sprzęt. Jego wielorakość też jest rozmaita, są ekspresy automatyczne i półautomatyczne, na tabletki, na saszetki, na kapsułki...We włoskich domach funkcjonuje również kawa robiona w kawiarce.
Ekspresy do kawy, kawiarki to narzędzia które pozwolą nam bawić się przyrządzaniem kawy i odkrywać nowe smaki.
Zalety kawy mielonej
Kawa mielona jest dość łatwo dostępna w sklepach spożywczych, a jej wybór jest szeroki. Jednak wiele kaw mielonych, które można kupić w zwykłych sklepach ma dość intensywny aromat i nieco gorzkawy posmak. Nie wszystkie kawy mielone będą się nadawały do ekspresów ciśnieniowych, między innymi dlatego, że ziarna są zbyt mocno rozdrobnione. Jeśli więc chcemy się zaopatrzyć w dobrą kawę mieloną, która będzie odpowiednia do ekspresu i będzie posiadała bardziej wysublimowany aromat, warto sprawdzić oferty sklepów internetowych zajmujących się dystrybucją kawy. Zaletą kupowania kawy mielonej jest to, że jest gotowa do użycia od razu, a przy odpowiednim przechowywaniu zachowa aromat przez długi czas. Ponadto gotowe kawy mielone mogą się składać z różnego rodzaju ziaren kawowca, dzięki czemu tworzą mieszankę, która posiada znacznie bogatszy smak. Różne mieszanki kaw będą posiadały specyficzny posmak, charakterystyczny dla danego gatunku kawy, który w połączeniu z innym tworzy ciekawe kombinacje smakowe.
Dodatki kawowe
Przychodząc do naszej ulubionej kawiarni z pewnością nie raz zauważyliśmy, że poza zamówionym napojem, często podaje się różne dodatki. Najczęściej są to saszetki cukru, które możemy dodać do naszej kawy wedle upodobań. Zdarza się, że mamy do wyboru saszetki zarówno z cukrem białym oraz trzcinowym. Innym często spotykanym dodatkiem do kawy są niewielkie ciasteczka korzenne, kładzione na talerzyku obok filiżanki. Nie można zapominać także o różnych syropach smakowych do kawy. Poza serwowaną kawą, lokale muszą się zaopatrzyć w różne dodatki, podawane razem z napojem. Dodatki kawowe są dostępne w sprzedaży w sklepach internetowych, które zajmują się także sprzedażą kawy. Dodatki w postaci saszetek cukru oraz małych ciasteczek zazwyczaj są sprzedawane w większych opakowaniach, zawierających kilkaset pojedynczych sztuk. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamówić takie dodatki do użytku domowego, zwłaszcza jeśli chodzi o syropy do kawy, które są sprzedawane pojedynczo w buteleczkach.
Niestety tak silnej woli nie mamy
Jesteś pewnie ciekaw drogi czytelniku, o czym myśli przeciętny człowiek, kiedy wstanie rano. To też w zależności od porannych upodobań. Przeważnie jednak pojawia się tylko jedna myśl. Napić się dobrej kawy. No tak. Co zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pracy? Nie ma innego wyjścia, jak tylko przecierpieć i dopiero na miejscu wykonywania swoich obowiązków zawodowych można zrealizować to pragnienie lub jeśli mamy odpowiednio silną wolę przecierpieć cały dzień i dopiero wtedy usiąść do degustacji. Niestety tak silnej woli nie mamy. Pewna grupka ludzi pracujących w jednej z firm utknęła na drodze pomiędzy miastami ponieważ mikrobus, którym podróżowali uległ awarii i nic nie wskazywało na to, aby została ona w porę usunięta. Naprawa tego samochodu trwała bardzo długo. Dlatego też gdy już przybyli na miejsce, jakie było zdziwienie szefa, gdy pierwsze co usłyszał podczas wejścia ekipy do zakładu pracy było gromkie zawołanie: "Kawa. Kawa. Kawa." Na korytarzu stały dwa potężne ekspresy do kawy. Szybko zapach tego aromatycznego napoju rozszedł się po firmie. Nagle jeden z pracowników stwierdził: "Szefie. Dziś mi nawet nie przeszkadza, że to jest kawa włoska. Jaka by nie była, to zawsze jednak kawa." Tak to się dzieje z typowymi kawożłopami. W sytuacji kryzysowej nie przeszkadza im to, że nie jest to ich ulubiony napój. Ważne jest poczucie nasycenia się jakimkolwiek już aromatem, byle byłoby to coś kawowego.
Nie jest to trudne pod warunkiem
Lubisz rozpocząć dzień od filiżanki mocnego espresso? A może wolisz mleczne cappucino? Deserowe latte machiatto na tarasie to twój sposób na cudowne popołudnie? Nic prostszego! I ty możesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni.
Kawa włoska jest uznawana przez smakoszy za jedną z lepszych. To właśnie włosi wymyślili kawę ze spienionym mlekiem. W ten sposób umilają sobie sjestę.
Popularne ekspresy do kawy pomogą nam w wyczarowaniu tego napoju. Nie jest to trudne, pod warunkiem, że będziemy dbać o jakość produktów użytych do sporządzenia cappucino.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ takie mleko lepiej się spienia. Odtłuszczone mleko oraz mleka roślinne również da się spienić, ale ta pianka będzie lżejsza i szybciej opadnie. Mleko, które chcemy spienić musi być odpowiednio schłodzone. Wlewamy je do metalowego dzbanuszka do spieniania i umieszczamy pod specjalną dyszą, z której wydobywa się gorąca para. Prawie wszystkie ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają taką dyszę. Poziom mleka w dzbanuszku nie powinien przekraczać 1/3 wysokości naczynia, ponieważ podczas spieniania mleko podwoi swą objętość. Czas spieniania mleka za pomocą dyszy w ekspresie to ok. 25 sec.
Jeśli nasz ekspres nie posiada takiej dyszy, należy lekko podgrzać mleko w garnuszku i spienić go za pomocą miksera lub specjalnej miotełki do spieniania mleka. Można to też zrobić w całkiem awangardowy sposób - wlewamy ciepłe mleko do słoika, zakręcamy i potrząsamy jak shakerem do czasu, aż uzyskamy delikatną mleczną piankę.
Teraz wystarczy do kubka dodać espresso i pyszna kawa włoska gotowa.